Indigo er Slow Fashion - Christina Neubert
Uncategorized

Indigo er Slow Fashion

 

Jeg har været til Indigo workshop med GROSELV og Sustain Daily – hvilket resulterede i denne lyseblå farve. Det var første gang, jeg prøvede at farve med Indigo, som er en naturfarve, der ikke er sådan ligetil at  farve med, skal jeg hilse og sige, men det er også derfor, man bliver helt fascineret af den. Ordet Indigo betyder farven fra Indien. Basic så er forskellen på Indigo og andre textil farver, at Indigo kræver fuldstændigt iltfrit miljø for, at farven binder sig til tøjet, og at der skal ilt til for, at få den blå farve frem – Det er det rene trylleri.

Vi startede med at blande Indigo, kalk og glucose i en balje, og temperaturen skulle være på omkring 50 grader, hvilket jeg ikke tror, at den var det meste af tiden :) Væsken i baljen bliver så helt grøn, som I kan se, og det skal den helst blive ved med under farvningen. Hvis den begynder at blive blå, har den fået for meget ilt og er død. Man putter derefter tøjet i uden at tilføre ilt til vandet, og efter 5 minutter hænger man tøjet op i 20 minutter.

Efter de 20 minutter dyppes tøjet igen i baljen i 10 minutter – hænger 20 minutter til tørre og dyppes igen 15 minutter og hænges igen til tørre i 20 minutter. Hvis man gerne vil opnå en dyb kongeblå kræver det vidst nogle lange dyp og flere af dem, hvilket kan være krævende og ret svært at opnå, som I kan se :) Historisk, har man i nogle tider, alle gået i blåt og alt efter, hvor velhavende man var, jo mørkere blå gik man i – den såkaldte kongeblå. Det giver meget god mening, når man så har forstået hvor svært det er, at få den mørkeblå farve. Jeg måtte nøjes med fattigmands blå, men jeg kan nu meget godt lide lyseblå, så det gør ikke så meget. Men tænker at jeg skal prøve at få den mørkeblå en dag.

 

Man kan diskutere hvor vidt Indigo er bæredygtigt eller ej? I min verden er det, da naturfarver ikke forurener miljøet som de kemiske farver gør. De kemiske farver står for seriøs forurening af grundvand verden over. Tekstilindustrien er meget kemi-intensiv og bruger en række forskellige kemikalier til alt fra tekstilfarvning til print og generel finish af tøjet. Spildevandet fra disse processer er ofte giftigt og forurener vigtige floder, søer og vandreserver. Den giftige udledning kan have negativ effekt på menneskers helbred, dyreliv og miljøet. Det kan godt være, at man så skal bruge masser af land til at dyrke planterne, men disse planter er harmløse, og bidrager til fauna for insekter og andet dyreliv. Det som gør at Indigo blive trukket ned fra sit bæredygtigheds barometer er, at det ville kræve store arealer jord for, at dyrke Indigo planten, hvis den skulle kunne følge med den forbruger sindsyge, som desværre kræver og kræver mere tøj i dag – altså det man også kalder for fast fashion. Men det kan vi jo faktisk bare ændre på, hvis vi vil, ved at lade være med at købe nyt hele tiden. At farve med Indigo er klart slow fashion. Jeg har fx forlænget denne undertrøjes levetid nu, hvor jeg har farvet den fra en lidt kedelig grå til en flot lys blå. Jeg har fået en ny undertrøje ud af en næsten 20 år gammel undertrøje. Udover det så tager det faktisk noget tid og tålmodighed at farve med Indigo, hvilket gør at du får et specielt forhold til tøjet bagefter, hvilket også sætter det hele i perspektiv.

 

 

 

Relateret indhold