Har du prøvet at luftvaske dit tøj? - Christina Neubert
Uncategorized

Har du prøvet at luftvaske dit tøj?

For tiden er vejret perfekt til en luftrensning. Kulden og den friske vind er god til at komme bakterier til livs, frisker tøjet op og fjerner evt. lugt. Hvis du gerne vil være en rigtig slowfashionista, og have dit tøj til at holde længere, så lad være med at vaske dit tøj hver gang du har gået med det. Tag et kig på det, lugt til det og vurder om det overhovedet behøver at blive vasket lige nu. Ofte kan man springe en vask over ved at fjerne evt. pletter i hånden og lufttørre tøjet et par timer på altanen eller i vindueskarmen. Der er også andre gode grunde til at lufttørre dit tøj. Vores globale vandressourcer er desværre svindende. Og selvom du måske tænker, sådan er det ikke her i Danmark, så er vores grundvand rent faktisk også truet herhjemme. Frem til og med 2005 er der lukket over 1300 vandforsyningsboringer på grund af menneskeskabt forurening, og ca. 100 nye boringer lukkes hvert år (Geus.dk). Rigtig mange lande rundt omkring i verden står i tørke år efter år. Vi får brug for vores vandressourcer, til eget forbrug, snarere end til rengøring af vores tøj. I dag bruger mennesker over hele jorden milliarder af liter frisk vand til at vaske deres tøj. De bruger også millioner af liter rengøringsmidler samt enorme mængder af energi til at tørre deres tøj efter vask.

Vi behøver ikke vaske vores tøj særlig meget og så holder det også længere. Det svenske jeans mærke
Nudie Jeans er meget inspirerende når det kommer til tøjvask. De anbefaler at man går med bukserne i 6 måneder før man vasker dem. Det er måske lige i overkanten efter min smag men, en måned eller 2 kan der godt gå. Faktisk kommer jeg ret godt afsted med at lufttørre dem efter brug, og så lægge dem tilbage i skabet igen til næste gang, jeg har lyst til at tage dem på.

Et fif er at fylde dit vaskestativ op med alt dit “beskidte” tøj og lade det stå et par timer på altanen og vupti så er tøjet rent igen. Det er selvfølgelig mest bukser, nederdele og strik det gælder, da undertøj og strømper og t-shirts sidder inderst på kroppen og hurtigt kan have brug for lidt mere end luftrens. Du kan også hente hjælp fra fryseren da den vil nedbryde bakterier og fjerne lugten fra tøjet, eller hvis du ikke har en altan så hænge det i vinduet.

Det er faktisk helt stensikkert, at uld er så godt som rent, hvis du luftrenser det et par timer, da uld er selvrensende. Uld er faktisk ret let at holde rent, da det er selvrensende og sjældent lugter snavset. Uldens evne til at neutralisere dårligt lugt er alle andre tekstilmaterialer overlegen, idet den indeholder proteinet keratin, som neutraliserer bakterier som blandt andet giver den lugt man kender fra syntetisk tøj. Samtidig sker der det, når uld absorberer vand fra luften, at der opstår en friktion i uldfibret, som løsriver urenheder og transporterer dem til ydersiden, hvor de afstødes.

Vask også hellere en hel maskine frem for en halv.

At the moment the weather is perfect for an air washing. The cold and the fresh wind is good to kill bacteria, refreshes clothes and removes any smell. If you would like to be a real slowfashionista, and you want your clothes to last longer, then you should not wash your clothes everytime you have been wearing it. Take a look at it, smell it and think twice whether it needs to be washed right now. I put my clothes, mostly (jeans, skirts and wool knits ) on the balcony for 1-2 hours and then it is clean. There are good reasons for not washing your clothes too often. Global water resources are dwindling. Most countries around the world are facing droughts, year after year. We will need our water resources, for personal consumption, rather than cleaning our clothes.Today all over the globe people will use billions of liters of fresh water to wash their clothes. They also will use millions of detergents, as well as huge amount of energy to dry their clothes after washing.

 

Relateret indhold