FASHION REVOLUTION DAY - Christina Neubert
Uncategorized

FASHION REVOLUTION DAY

 

 

Har du nogensinde tænkt over hvor dit tøj kom fra? hvem der dyrkede bomulden, vævede den sammen, farvede den og syede tøjet? Vi kender som regel mærket, men vi kender ikke historien bag mærket. Mange af de designere som er ansvarlige for det tøj vi går med ved ikke engang hvem der dyrker deres bomuld – så det er selvfølgelig også svært for os forbrugere at vide noget som helst. Men, jeg synes alligevel at du skal begynde at stille dig selv spørgsmålet, hvor kommer mit tøj fra?

Den 24. april 2013 kollapsede en tøjfabrik i Bangladesh, the Rana Plaza, og 1.134 mennesker omkom og over 2500 kom til skade. Dette blev starten på bevægelsen Fashion Revolution. hvert år i ugen mellem den 18-24 april stiller folk spørgsmålet “Who made my clothes” til tøjbrands verdenen over.

9. FRD_campaign_actions_horizontal

Jeg har altid selv undret mig over, hvordan mon man laver sko og støvler. Det virker nemlig ikke helt lige til. Jeg besluttede mig for at finde ud af det, da Clean Clothes Campaign havde arrangeret et mindre event på Dronning Louises bro og Mellemrummet i København. Wanti som syer sko og Eci Ernawati fra Trade Union Rights Centre Indonesien var taget helt fra Indonesien for at fortælle og vise hvordan man syer sko i indonesien, men det var samtidig også for at fortælle om den virkelighed som mange af os ikke kender til. Wanti er det man kalder en homeworker – Hjemmearbejdere er ikke et særsyn i skoindustrien. De er ikke organiserede og har ingen rettigheder. Det er ikke altid noget, din skoproducent kender til, for de kender ikke altid hele deres egen forsyningskæde. Wanti får 2 kr pr. par sko hun laver.

Wanti havde været på rundvisning i københavn og var blandt andet en tur i fields, hvor de fandt et par støvler som dem, hun selv lavede hjemme i Indonesien. De kostede 1000 kr her. Det var hun noget overrasket over.

Wanti vil gerne tjene mere på de sko hun laver, så hun har råd til at sende hendes børn i skole, for i Indonesien er det ikke nogen selvfølge, at man kan komme i skole. Hun kunne godt tænke sig at få en kontrakt og rettigheder. Måske tænker du – hvordan skal jeg kunne gøre noget ved det. Men du kan faktisk godt gøre noget. Du kan starte med at spørge de store mode virksomheder, hvem der har lavet dit tøj. Det kan du gøre på Fashion Revolution Day ved at uploade et billede med dit tøj på vrangen på de sociale medier og hashtag det #Whomademyclothes

Jeg vil gerne selv benytte lejligheden til at spørge Samsø og Samsø #whomademyclothes hvem har lavet min t-shirt og H&M #whomademyclothes hvem har lavet mine bukser?

Relateret indhold