25 år med svanen - Christina Neubert
Uncategorized

25 år med svanen

I år er det 25 år siden, at vi fik Svanemærket og det var godt! Det ville være rigtig godt, hvis alle forbrugere – vælger grønt, når vi køber ind. Danmark er blandt de lande i verden, der bruger flest ressourcer og genererer mest affald per indbygger. Hver gang vi køber fødevarer og andre typiske forbrugsvarer for 1000 kroner, skaber vi i gennemsnit cirka ni kg husholdningsaffald.

Vi har brug for at virksomhederne bliver bedre til at producere mere med mindre ressourceforbrug. Og den bedste måde at få virksomhederne til at producere bæredygtigt er, at vi forbrugere efterspørger de grønne varer. Jeg køber selv alle disse varer med svanemærket på for min egen sundheds skyld.

Svanen er det nordiske miljømærke. Det blev etableret af Nordisk Ministerråd i 1989, og Danmark tilsluttede sig i 1997. Svanen anvendes i alle nordiske lande, dvs. Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.

Svanemærket er på vej frem. I løbet af kun fem år er udvalget af svanemærkede produkter og serviceydelser i Danmark fordoblet – fra 3.500 handelsnavne i 2008 til over 8.000 i 2014, og det er godt både for forbrugere og miljøet.

Svanemærket ser nemlig på helheden og forbrugets samlede miljøbelastning. Hele produktets livscyklus fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og genbrug er med i vurderingen, når kravene til miljømærkede produkter fastsættes.

SVANEMÆRKET STÅR FOR:

  • skrappe miljøkrav – i alle relevante faser af produktets livscyklus
  • skrappe krav til kemikalier – til gavn for miljøet og din sundhed
  • stramning af krav – for at skabe bæredygtig udvikling
  • certificering og kontrol – så du kan være tryg

Relateret indhold